Hoe uw fiets te onderhouden
Fietsonderhoud: zo doe je dat!


Het geheim van een fiets die lang meegaat? Onderhoud. Een fiets goed onderhouden begint bij het schoonmaken. Enkele tips…


Waarom je fiets onderhouden?


In de eerste plaats omdat een goed onderhouden fiets veel langer meegaat. Bovendien kunnen sommige onderdelen na verloop van tijd gaan roesten of kapot gaan. Door een correct onderhoud van je fiets, blijf je dus veilig fietsen.


Een fietsonderhoud vraagt niet veel tijd. Mountainbikers maken hun fiets best schoon na elk ritje. Andere fietsers doen er goed aan om te checken of alles in orde is voor het vertrek (bandenspanning, remmen, verlichting). Zij moeten hun fiets af en toe eens afwassen, afhankelijk van hoe vaak ze de fiets nemen.


Verschillende stappen in het fietsonderhoud


Voorbereiding


Neem een emmer water en giet er wat schoonmaakproduct voor fietsen bij. Gebruik geen afwasmiddel, want sommige producten kunnen het kader van je fiets of andere onderdelen beschadigen.Frame en wielen reinigen


Het frame reinigen doe je met een spons en een aangepast schoonmaakproduct voor fietsen. Gebruik geen tuinslang of hogedrukspuit, want harde waterstralen kunnen sommige fietsonderdelen beschadigen. Spons elk deel van je fietskader, voorvork en andere onderdelen die waterbestendig zijn.


Kijk even naar het fietszadel en ga na of dit niet uit stof of andere materialen gemaakt is die water absorberen.


Wil je ook de velgen of spaken schoonmaken? Neem dan een vod om deze elementen schoon te wrijven.


Afspoelen en laten drogen


Spoel vervolgens de fiets af, zodat er geen enkel restje zeep meer overblijft.


De volgende stap is de belangrijkste in heel het schoonmaakproces van je fiets: het drogen. Neem een droge vod om het vocht weg te nemen. Zo vermijd je dat je fiets snel beschadigd wordt.


Wanneer een fiets of een van de onderdelen vochtig blijven, kunnen deze verroesten en zal de fiets minder goed rijden.


Ketting ontvetten en smeren


De ketting, kettingbladen en cassette moeten op een bijzondere manier gereinigd worden. Als je ketting vuil is of lawaai maakt, is het nuttig om volgende stappen te doorlopen:


Begin met het ontvetten van de ketting. Hiervoor gebruik je een ontvettende spray. Spuit de oplossing over de cassette (de kleine tandwieltjes bij het achterwiel) en schakel met de versnellingen zodat de volledige ketting en alle kettingbladen ontvet zijn. Vervolgens ga je de ketting smeren, zodat deze vlot draait en je zonder problemen de versnellingen kan omschakelen. Je doet exact hetzelfde dan bij het ontvetten van de ketting, maar dan met kettingolie. Zorg dat de volledige ketting en de kettingbladen goed gesmeerd zijn. Verwijder het teveel aan olie met een droge vod, want bij te veel olie zal de ketting snel weer vuil worden.

Andere onderdelen reinigen


Sommige fietsonderdelen moeten zorgvuldig gereinigd worden. Let goed op met de handvaten van de fiets (want sommigen kunnen niet goed tegen het vocht) en met de remmen. Een vochtige rem zal lawaai maken, maar ook minder goed remmen wanneer hij weer droog is. Let dus goed op zodat je deze onderdelen niet nat maakt.


OPENINGSUREN

MAANDAG


13:00 - 19:00

DINSDAG

10:00 - 12:00

13:00 - 19:00

WOENSDAG

10:00 - 12:00

13:00 - 19:00

DONDERDAG


17:00 - 20:00

VRIJDAG

10:00 - 12:00

13:00 - 19:00

ZATERDAG

09:00 - 17:00


ZONDAG

GESLOTEN


FIETSEN VERBINNEN SPORT

Aarschotsesteenweg 331

3012 Wilsele

016 445911

BE0468.623.034

© Marc Verbinnen. All Rights Reserved.